Armutun faydaları (kalp krizi)

El-Emin

Tecrübeli Üye
Administrator
#1
[MP3]http://dosya.sizinti.com.tr/ses/394/5506.mp3[/MP3]
15.jpg Günde Bir Elma (Armut) Tüketerek, Kalb Krizi Riskinizi Azaltabilirsiniz
Bitkilerin gelişme ve büyüme faaliyetleri neticesinde çeşitli kısımlarında depolanan fitokimyevî maddelerin (karotenoidler, flavonoidler gibi), hem besleyici ve koruyucu hem de şifa vesilesi hususiyetlerle donatıldığı her geçen gün yeni araştırmalarla tasdik edilmektedir. Bir meyvenin yenilebilir kısmının rengi, o meyvenin kimyevî maddeler bakımından ne kadar zengin olduğunu gösterir. Elma ve armudun kabuk altındaki kısımları % 55 nispetinde beyaz renkli fitokimyevî maddeler ihtiva eder. Bu renkli kimyevî maddelerin insan sağlığı üzerine tesirleri olup olmadığına dâir ilk araştırma Hollanda Wageningen Üniversitesi'nde yürütüldü ve neticeleri 15 Eylül 2011 tarihinde Stroke isimli ilmi dergide "Meyve ve Sebzelerin Renkleri ve 10 Yıllık Sürede Gözlenen Kalb Krizi Sıklığı" başlığı altında yayımlandı.

Bu araştırmaya farklı renklerdeki meyve ve sebzeleri fazla ve az tüketen, araştırmanın başladığı âna kadar kalb krizi geçirmemiş ortalama 41 yaşındaki 20.069 kişi katıldı. On yıl boyunca farklı renklerde sebze ve meyve tüketen bu kişiler, kalb krizi bakımından izlendi. Bu süre içinde 233 kalb krizi vakası rapor edildi. Kalb krizlerinin daha çok ve daha az görüldüğü gruplar analiz edildiğinde, tüketilen meyve ve sebzelerin renkleriyle, kalb krizi riski arasında bağlantı bulundu. Şöyle ki portakal ve benzeri renkteki meyveler ile kırmızı/mor renkli meyveleri düzenli tüketen grup ile iç kısmı beyaz olan elma ve armutları, sebzeleri yüksek miktarda tüketen grup arasında kalb krizi vakalarının görülme yüzdesi farklıydı. Armut ve elma besin lifleri yanında quercetin isimli flavonoid grubu fitokimyevî maddeler bakımından zengindir. Beyaz meyve ve sebzeler kategorisinde, salatalık, yaban marulu (hindiba), karnabahar, muz yer alıyordu. Beyaz renkli meyve ve sebzeleri bol tüketen gruptaki kişilerin, az tüketen gruplara göre, kalb riskine yakalanma riskleri % 52 daha düşüktü.

Günlük beyaz meyve ve sebze tüketiminde her 25 gramlık artış, kalb krizi riskini yaklaşık % 9 nispetinde azaltıyordu. Ortalama büyüklükteki bir elma yaklaşık 120 gramdır.

Araştırma gruplarında gözlenen, bu kalb krizi geçirme riskindeki azalma, meyve ve sebze bakımından zengin diyetle beslenen kişilerin daha sağlıklı bir hayat tarzına sahip olmalarıyla da bağlantılı olabileceği belirtilmektedir. Bu tip araştırmalar, Rabb'imizi, Rezzak ve Şâfi isimleriyle de tanımamıza vesile olmaktadır.

Uzmanlar, sağlıklı beslenmede, nişastalı sebzelerin, baklagillerin, kırmızı/sarı renkli sebzelerin, koyu renkli/yeşil sebzelerin de önemli bir yeri olduğuna dikkati çekmekte ve farklı gruptan sebzelerin tüketilmesini tavsiye etmektedir. Bir sofra ve eczane şeklinde yaratılan ve çeşitli renklerdeki bitkilerle süslenen yeryüzündeki beyaz renk dışındaki meyve ve sebzelerin, başka kronik hastalıklara karşı koruyucu olabileceğine de dikkat çekilmektedir. Meyve ve sebzelerin renkleriyle sağlık arasındaki bağlantının ortaya konduğu bu ilk araştırmanın, farklı ve bağımsız araştırma gruplarınca da doğrulanmasına ihtiyaç vardır.

15_1.jpg Nanoteknolojik İletken
Modern bilimin yeni bir sahası olan malzeme mühendisliği, son yıllarda insan hayatına doğrudan tesir eden teknolojik yeniliklerde en yüksek hisseye sahip... Bu sahanın yaygın tesire sahip olması, bilim ve teknolojinin oldukça geniş bir yelpazesinde kullanılan malzemeleri nanoteknoloji ile farklı zeminlere çekebilmesindendir. Artık birçok malzeme her zamankinden farklı özelliklerde üretilip şimdiye kadar kullanıldığından farklı yerlerde kullanılıyor. Gün geçmiyor ki, temelinde nanoteknolojik uygulama olamayan bir yenilik duyurulmasın... İşte bu yeniliklerden biri de nanotüp elektrik kablosu.

1980'li yıllardan bu tarafa yapılan araştırma ve çalışmalar, ilk kullanılabilir ürününü verdi. Önü­müz­deki dönemde elektrik enerji dağıtımından, çip imalâtına kadar iletken tellerin kullanıldığı her yerde karbon nanotüp teller kullanılabilecek. Rice Üniversitesi'nden Prof. P. Ajayan ve E. Barrera tarafından yönetilen çalışma grubunun geliştirdiği iletken, bakır iletken ile kıyaslandığında mekanik özellikleri bakımından ondan daha güçlü; aynı kesitten aynı şiddette akım (cm2'de 1.000 Amper) taşımasına rağmen, bakırdan 1/6 oranında daha hafif ve özdirenci çok daha küçük. Özdirencin küçük olması, uzun mesafelere enerji iletmede bugün yaşanan kayıpların ciddi miktarlarda azalması mânâsına gelir. Zîrâ günümüzde enerji (güç=gerilim x akım) kayıplarını azaltmak maksadıyla gerilim yükseltilip akım düşürülmekte; buna rağmen kayıplar hiç de küçümsenecek miktarlarda olmamaktadır. Nanotüp iletkenlerde daha az enerji kaybı olacaktır. Diğer taraftan malzemenin bir metal olmaması, oksitlenmeyi ve bundan doğacak problemleri de ortadan kaldırmaktadır.

Metal teller gibi esnekliğe sahip ve örülebilen yeni iletken, yatırımcılar tarafından da büyük bir ilgiyle karşılandı. Ağırlıklı olarak enerji iletiminde kullanılacağı belirtilen iletken, birçok farklı sahada da kullanılabilir. Şu ân itibariyle hafifliği dolayısıyla uçak ve otomobil üreticisi şirketlerin, iletkenliği ile de çip üreticilerinin dikkatini çekmiş durumda. Zîrâ bu iletken sayesinde, daha az yakıt tüketen araçlar ve daha düşük güçle çalışan çipler üretilebilecek.

Teknoloji ve bilimdeki yeni buluşlar, insan hayatına büyük kolaylıklar getirmektedir; bu da insanların hayat tarzlarına ve içtimâî münasebetlerine bir şekilde tesir etmektedir. Bu tür yeniliklerin kıymeti, insanî değerlere yaptığı katkıyla birlikte düşünülmelidir.
 

Benzer konular

Ziyaretçilerden Sorular

2
  • Cevaplanmamış Konu
Cevaplar
1
Görüntüleme
693
Ayşe Hatun
Cevaplar
0
Görüntüleme
2,764