çay nasıl demlenir.....

cihanusta

Acemi Üye
Silver
#1


Çok iddalıyım bu işin en iyi yöntemini biz biliriz....
Nedenmi dededen toruna işimiz bu......



Şimdi en iyi nasıl çay demlenir anlatayım......



Büyük çaydanlığa su doldurulur ve ocağa konur. Aynı zamanda küçük çaydanlığın (demlik) içine de yeteri kadar çay konulur (Çayın kalitesi önemli!). Hafif ılımış olan büyük çaydanlıktaki su ile küçük çaydanlığa konulan çay güzelce yıkanır. Küçük çaydanlık ocak üstündeki büyük çaydanlığın üzerine hafif eğik olarak konur ve küçük çaydanlığın kapağı da hafif eğik olarak üzerine konur. Büyük çaydanlıktaki suyun 3 dakika kaynaması beklenir. Sonra ocaktan alınır ve fokurdaması geçinceye kadar bekletilir. Daha sonra küçük çaydanlıktaki rutûbetli çayın üzerinde gezdirilerek küçük çaydanlık doldurulur. Büyük çaydanlığa su ilâve edilerek tekrar ocak üstüne konur. Küçük çaydanlık da onun üstüne konur ve küçük çaydanlığın kapağı yine hafif eğik bırakılır; ocak biraz kısılır. Büyük çaydanlık kaynadığında çay da demini almak üzeredir. Bir müddet bekledikten sonra bardaklar da sıcak su ile çalkalandıktan sonra âfiyetle demini iyi almış bir çay içilebilir.
 
Konu başlatan Benzer konular Forum Cevap Tarih
cihanusta Bu Akşamın Menüsü 6

Benzer konular

EBKeM

Acemi Üye
Silver
#3
Bir büğümüzden dinlemiştim ÇAY NASIL DEMLENİR DİYE...
Biraz farklı ama sizinle paylaşmak istiyorum

BUYURDULAR Kİ:

her suda çay demlenmez suyun içinde çer çöp olmayacak
Su içine konduğu kabın şeklini alır
Sonra yanan ocağın üstüne korsun
Kaynamaya başlar su
kaynar kaynar içindeki tortular ve kireçler sudan ayrılarak su saf bir şekilde kalır
suyun buharı çıkar
ısınır su kaynar kaynar...
çayı demleyecek olan yeterince kaynadığına karar verince
çay bitkisinin kurumuşunu eline alır
daha küçük kaba o arınan suyu boşaltır
çayı atar içine
çay bir müddet geçince
o suya rengini kokusunu tadını verir
artık o su ilk başta çaydanlığa boşalttığımız su değildir
çay sinmiştir özüne çay olmuştur su
bir müddet demlenmesini bekleriz
ne erken açarız çayı çiğ olsun
ne de geç açarız ki acı olsun
tam zamanında ve kıvamında olmalıdır
çayın şekeride demi de eksik olmamalıdır
içenlere afiyet olsun
içmesini bilenlere
 
#6
elinize dilinize sağlık cihan usta,
bir iki ayrıntıyla aynı dmelemeyi yapıyoruz..
o ayrıntılarıda öğrendiğmiz iyi oldu..
çayın hakiki yerinden gelmiş biri olarak
elbetteki yönteminiz doğrudur..
aro tesekkur

 
#7
çok güsel olmuş cihanusta ellerine sağlık.. mis gibi koktu walla:)

ebkem seninkide bi ahrika... rahatlattınızı içimizi saolasınız:))

birde çay içme yöntemlerini öğretseniz iyi olacak.. çaydan anlamayan insanlar çok.ç.. ziyan olmasın:))
 

Ziyaretçilerden Sorular

2
  • Cevaplanmamış Konu
Cevaplar
1
Görüntüleme
693
Ayşe Hatun
Cevaplar
0
Görüntüleme
2,766