Beslenme sağlımızı korumak,geliştirmek ve yaşam kalitemizi yükseltmek için vücudumuzun gereksinimi olan besinleri yeterli miktarda ve uygun zamanlarda almak için yapmamız gereken bilinçli bir eylemdir.Sağlımızın korunmasında ve hastalıkların önlenmesinde yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir.Besin gıdalarının içinde bulunan,bireyin yaşamını sürdürmek,büyümek,iş yapmak gibi tüm faliyetlerini gerçekleştirmek için dışarıdan almak zorunda olduğu yapı taşlarına ve enerji kaynaklarına verdiğimiz isimdir.
BAŞLICA BESİNLER ŞUNLARDIR:
1.PROTEİNLER:Et,balık,tavuk yumurta,süt yoğurt,peynir,mercimek,fasulye.
2.KARBONHİDRATLAR:Ekmek,makarna,pirinç,şeker,meyve ve sebzeler.
3.YAĞLAR:Zeytinyağı,mısırözü yağı,ayçiceği yağı,tereyağı,margarin.
4.VİTAMİNLER:A,B,C,D folik asit, E vitaminleri gibi...
5.MİNERALLER:Kalsiyum,fosfor,demir.
6.Su
Uzun ve sağlıklı yaşamak için kişilerin boylarına uygun vücut ağırlığında olmaları gerekir.Uygun kiloyu korumak için yeterli ve dengeli beslenme,hem de düzenli fiziksel egzersiz yapılması gerekmektedir.
SAĞLIKLI BESLENMENİN BAŞLICA KURALLARI;
Gıdanızı güven ile yenecek şekilde hazırlayın,alın,koruyun,saklayın.Hastalık riskini azaltmak için temizlik şartlarına uyunuz.Açıkta satılan gıdalardan uzak durunuz.
Haftanın hemen her günü en az 30 dakika egzersiz yapınız.Yüksek kalori içeren hazır gıdalardan uzak durunuz.Bunlar;patates cipsleri, kuru ve yaş pasta çeşitleri,kremalı soslar,hamur tatlılarıdır.Bunlarda bol şeker ve yağ bulunur ancak protein,vitamin ve mineral içerikleri düşüktür.Posalı gıdaları tercih ediniz.Lifi fazla olan gıdalar çok çiğnemeyi gerektiriri.Doymayı kolaylaştırır.Kepek,nişastası olmayan sebzeler(havuç,kereviz,yeşil fasulye,kabak,ıspanak,pazı,lahana gibi..)kalorisi fazla olmayan domates salatalık uygun gıdalardır.
Kuru baklagilleri,tahılları,sebze ve meyveleri tercih ediniz.Meyve ve sebzelerde vücudumuz için gerekli pek çok besin öğesi bulunmaktadır.Böylece hastalıklara yakalanma riski azalacaktır.
Az yağ tüketiniz:Özellikleri doymuş yağları.Çok fazla tuzlu yiyeceklerden kaçınınız.Yemekleri küçük lokmalar halinde iyice çiğneyerek yiyiniz.Mutlaka kahvaltı yapınız.Akşam yemekleriniz çok ağır olmasın.Öğün atlamayınız.
BAŞLICA BESİNLER ŞUNLARDIR:
1.PROTEİNLER:Et,balık,tavuk yumurta,süt yoğurt,peynir,mercimek,fasulye.
2.KARBONHİDRATLAR:Ekmek,makarna,pirinç,şeker,meyve ve sebzeler.
3.YAĞLAR:Zeytinyağı,mısırözü yağı,ayçiceği yağı,tereyağı,margarin.
4.VİTAMİNLER:A,B,C,D folik asit, E vitaminleri gibi...
5.MİNERALLER:Kalsiyum,fosfor,demir.
6.Su
Uzun ve sağlıklı yaşamak için kişilerin boylarına uygun vücut ağırlığında olmaları gerekir.Uygun kiloyu korumak için yeterli ve dengeli beslenme,hem de düzenli fiziksel egzersiz yapılması gerekmektedir.
SAĞLIKLI BESLENMENİN BAŞLICA KURALLARI;
Gıdanızı güven ile yenecek şekilde hazırlayın,alın,koruyun,saklayın.Hastalık riskini azaltmak için temizlik şartlarına uyunuz.Açıkta satılan gıdalardan uzak durunuz.
Haftanın hemen her günü en az 30 dakika egzersiz yapınız.Yüksek kalori içeren hazır gıdalardan uzak durunuz.Bunlar;patates cipsleri, kuru ve yaş pasta çeşitleri,kremalı soslar,hamur tatlılarıdır.Bunlarda bol şeker ve yağ bulunur ancak protein,vitamin ve mineral içerikleri düşüktür.Posalı gıdaları tercih ediniz.Lifi fazla olan gıdalar çok çiğnemeyi gerektiriri.Doymayı kolaylaştırır.Kepek,nişastası olmayan sebzeler(havuç,kereviz,yeşil fasulye,kabak,ıspanak,pazı,lahana gibi..)kalorisi fazla olmayan domates salatalık uygun gıdalardır.
Kuru baklagilleri,tahılları,sebze ve meyveleri tercih ediniz.Meyve ve sebzelerde vücudumuz için gerekli pek çok besin öğesi bulunmaktadır.Böylece hastalıklara yakalanma riski azalacaktır.
Az yağ tüketiniz:Özellikleri doymuş yağları.Çok fazla tuzlu yiyeceklerden kaçınınız.Yemekleri küçük lokmalar halinde iyice çiğneyerek yiyiniz.Mutlaka kahvaltı yapınız.Akşam yemekleriniz çok ağır olmasın.Öğün atlamayınız.