Öncelikle, ağzınızda binlerce bakteri bulunur.Bu tamamen normal bir durumdur.Aslında bu bakterilerin çoğu faydalıdır.Ancak az bir miktar bakteri vardır ki bunlar çürüme sürecinde rol oynar.Özellikle sorumlu olan streptococcus mutans adlı bir bakteri,nişastalı yiyecekler bakımdan zegin bir ortam bulunduğunda hızla çoğalır ve büyük koloniler oluşturur.Karbonhidratlar olarak ta bilinen ve pasta,ekmek ,krakerler tatlılarda bulunan bu nişastalar,eğer düzenli olarak fıçalanıp temizlenmezse diş üzerinde plakları oluştururlar.Plak,tükürük,yemek artıkları ve bakterilerin karışımı olan yapışkan bir film tabakasıdır ve dişler üzerinde sürekli oluşur.
Streptococus mutans her türlü karbonhidratı yer ama en çabuk yediği şekerdeki nişastadır.Ve şeker ne kadar rafine olursa,bakterinin bu yeme hızı o kadar çabuk olur.Bunun anlamı şudur;früktoz olarak bilinen meyvedeki doğal şekerler,bakteriler tarafından beyaz şeker kadar hızlı tüketilmez.
Bakteriler plaktaki şekeri yediklerinde kimyasal bir reaksiyon oluşur.Şekerler daha basit elemanlara ayrışır,bu elemanlardan birisi de asittir;asit pek çok şeyi bozar.buna diş minesi de dahildir.
Sonuç olarak ağzınızdaki bakteriler, dişinizin üzerindeki plakların içindeki şekerle kendilerine ziyafet verir. Daha sonra üretilen asitler dişinizin minesini bozmak için çalışmaya başlar. Sonucunda dişinizin yüzeyi üzerinde asitlerin erittiği mineden dolayı bir delik oluşur. Artık bir oyuk vardır ve bu da diş çürüğünün görünen halidir. Bu bir kez oluştuğunda çürüme işlemini durdurmanın tek yolu, dişinizin çürümüş bölümünü temizleyerek buraya dolgu yapmaktır.
Bu hikayenin parlak bir tarafı var! Düzgün bir şekilde diş fırçaladığınız ve ip kullandığınızda dişlerinizin üzerinde çok az plak kalır ve bakterilerin de “dilediğince ye” türü bir açık büfesi olmaz. Bu, dişlerinizi üzerinde kolonileşemeyecekleri ve diş çürüğüne neden olan asitleri üretemeyecekleri anlamına gelir.
Streptococus mutans her türlü karbonhidratı yer ama en çabuk yediği şekerdeki nişastadır.Ve şeker ne kadar rafine olursa,bakterinin bu yeme hızı o kadar çabuk olur.Bunun anlamı şudur;früktoz olarak bilinen meyvedeki doğal şekerler,bakteriler tarafından beyaz şeker kadar hızlı tüketilmez.
Bakteriler plaktaki şekeri yediklerinde kimyasal bir reaksiyon oluşur.Şekerler daha basit elemanlara ayrışır,bu elemanlardan birisi de asittir;asit pek çok şeyi bozar.buna diş minesi de dahildir.
Sonuç olarak ağzınızdaki bakteriler, dişinizin üzerindeki plakların içindeki şekerle kendilerine ziyafet verir. Daha sonra üretilen asitler dişinizin minesini bozmak için çalışmaya başlar. Sonucunda dişinizin yüzeyi üzerinde asitlerin erittiği mineden dolayı bir delik oluşur. Artık bir oyuk vardır ve bu da diş çürüğünün görünen halidir. Bu bir kez oluştuğunda çürüme işlemini durdurmanın tek yolu, dişinizin çürümüş bölümünü temizleyerek buraya dolgu yapmaktır.
Bu hikayenin parlak bir tarafı var! Düzgün bir şekilde diş fırçaladığınız ve ip kullandığınızda dişlerinizin üzerinde çok az plak kalır ve bakterilerin de “dilediğince ye” türü bir açık büfesi olmaz. Bu, dişlerinizi üzerinde kolonileşemeyecekleri ve diş çürüğüne neden olan asitleri üretemeyecekleri anlamına gelir.